7 Kebaikan ERP

ERP Benefits


Odoo CMS - a big picture


ERP adalah perisian yang memusatkan data dari pelbagai jabatan ke dalam satu platform, sekali gus menghubungkan seluruh organisasi. Berikut adalah 7 manfaat utama ERP:
 
1) Mengurangkan kos
Daripada membayar beberapa aplikasi yang berlainan,  dengan langganan mahal, perisian ERP membolehkan perniagaan menggunakan platform tunggal dan menghapuskan perisian yang berlebihan. Syarikat dapat mengurangkan kos melalui maklumat yang mereka peroleh dari data perniagaan mereka , dengan memperkemaskan  proses perniagaan mereka.
 
2) Proses perniagaan yang Streamline
Kesan memusatkan maklumat untuk keseluruhan perniagaan menjadi satu sistem dengan jabatan yang berlainan dalam perusahaan kini disambungkan kepada satu sama lain. Akibatnya, komunikasi antara jabatan menjadi lebih cekap, dan proses jualan  seperti pesanan tunai, dan sebagainya diselaraskan. Untuk contoh lain, jika perniagaan mengintegrasikan platform e-dagang mereka dengan sistem ERP mereka, data akan secara automatik dihantar dari setiap sisi perniagaan supaya pesanan itu dapat dengan cepat dipenuhi. Ini menghilangkan keperluan untuk menolak data secara manual dari satu jabatan operasi ke yang lain, atau satu perisian yang lain.
 
3) Top Down View dari seluruh perniagaan
Salah satu faedah terbesar sistem ERP adalah bahawa mereka memberi pembuat keputusan pandangan atas ke bawah keseluruhan perniagaan. Mereka mempunyai pandangan lengkap tentang apa yang sedang berlaku dan dapat melihat statistik dan graf dengan mudah, semuanya bersumber dari data tepat masa. Eksekutif C-suite, pengurus, dan lain-lain boleh membuat papan pemuka (dashboard) yang menyerlahkan maklumat yang penting kepada mereka dengan mudah.
 
4) Wawasan perniagaan mampan
Dengan maklumat yang dicapai dari ERP, pengurusan boleh membuat keputusan perniagaan yang tepat. Di samping itu, mereka boleh mendapatkan maklumat lanjut dari Analisa. Perisian ERP mengatasi perisian perniagaan lain dalam senario ini kerana ERP mengintegrasikan data untuk seluruh organisasi. Sebaliknya, dengan perisian berasingan, data tidak dapat dikumpulkan bersama dengan mudah, dan maklumat juga tidak menyeluruh dan lengkap.
 
5) Mengurangkan Kesalahan
Kelima dalam senarai manfaat sistem ERP mengurangkan kesilapan. Kesilapan manusia sentiasa wujud di dalam organisasi, tetapi penting untuk mengurangkannya sebanyak mungkin. Perisian ERP membantu dalam hal ini kerana ia menghapuskan percanggahan dalam data antara jabatan yang berlainan. Sebaliknya, data dihantar secara lancar dari satu bahagian ke yang lain.
 
6) Produktiviti pekerja yang dipertingkatkan
Perisian ERP meningkatkan produktiviti buruh - dan dalam pelbagai cara. Untuk satu perkara, pekerja tidak perlu bertukar antara perisian sekerap semasa sesi kerja biasa mereka. Tingkah laku semacam ini melibatkan bukan sahaja kehilangan langsung masa yang diperlukan untuk bertukar antara program, tetapi juga produktiviti kerana pekerja bertukar konteks. (Manusia adalah paling produktif apabila mereka dapat melakukan tugas yang sama dalam berulang kali. Apabila mereka beralih dari satu tugas ke yang lain, mereka lambat dan mengambil masa untuk mendapat kelajuan semula ) Cara kedua perisian ERP meningkatkan produktiviti ialah pekerja di jabatan yang berlainan tidak perlu memasukkan data yang sama beberapa kali (kerana mereka mungkin menggunakan banyak perisian), menjimatkan tenaga kerja.
7) Pematuhan peraturan yang lebih mudah Akhir mengenai senarai manfaat sistem ERP adalah bahawa mereka memberi penuh siapa, apa, bila, di mana, mengapa mengenai semua data perniagaan. Kerana mereka menjejaki semua maklumat ini maka mereka dapat mengikut pematuhan peraturan. Sebagai contoh, dalam industri pemprosesan daging, kebolehkesanan daging membolehkan pemproses untuk bertindak balas dengan cepat dan tepat. Semua maklumat yang berkaitan tersedia dalam ERP, dan perniagaan dapat dengan mudah mencari nombor batch yang berkait dengan produk rosak . Satu lagi contoh ialah undang-undang GDPR yang akan datang di EU. Kerana semua data pelanggan berada dalam satu lokasi, bukannya berbilang perisian, untuk sistem ERP, mudah untuk menjawab. permintaan pemadaman data individu. Lagipun, perniagaan hanya perlu menghapuskan data itu dari satu tempat (atau, sekurang-kurangnya, tempat yang lebih sedikit .